10 vinkkiä ongelmakäyttäytymisen käsittelyyn

Hundur 4/2001

10 vinkkiä ongelmakäyttäytymisen käsittelyyn

Jokainen koiranomistaja joutuu joskus kohtaamaan ongelmakäyttäytymistä. Tällöin koirien käyttäytymisen tunteminen ja tilanteen käsittely oikealla tavalla voivat auttaa ratkaisemaan eteen tulevia ongelmia nopeasti.

Tässä on muutamia perusohjeita, joita voidaan soveltaa lähes kaikkiin ongelmatilanteisiin.

1. Hallitse koira niin hallitset tilanteen

Koiraa voi hallita laittamalla sille harjoituspannan ja talutushihnan. Monille koirille tämä tarkoittaa työtä eikä mitään leikkiä ja juuri tämä voi auttaa monissa ongelmatilanteissa. Koira, joka on kytkettynä, ei pysty karkaamaan eikä näin ollen jahtaamaan ihmisiä tai muita eläimiä. Tällöin omistajalla on mahdollisuus ohjata koiran käyttäytymistä talutushihnalla ja kaulapannalla.

2. Ole positiivinen

Kieltämisen sijaan voit yrittää antaa koirallesi jotakin positiivista tekemistä, kuten istu tai odota.

Tämä positiivinen lähestyminen tarkoittaa sitä, että voit kehua koiraasi sen hyvästä käytöksestä, pelkän huutamisen sijaan. Esimerkiksi jos koira hyppää sinua vasten, voit käskeä sitä istumaan ja auttaa sitä siinä tarvittaessa. Tämän jälkeen voit kehua sitä kunnolla.

3. Anna koiran olla koira

Usein se, mitä omistajat pitävät ongelmakäyttäytymisenä, on yksinkertaisesti sellaista koiran normaalia käytöstä, jota he pitävät epämiellyttävänä tai muuten ärsyttävänä. Esimerkiksi kuopan kaivaminen on koiralle luonnollista käytöstä, mutta puutarhan omistajalle valitettavaa.

Huutamisen sijaan voisi olla parempi idea pystyttää pihaan oma erillinen alue, johon haudataan pieniä makupaloja, joilla alue saadaan kiinnostavammaksi kuin muu piha. Tämän jälkeen koiraa kehutaan kun se kaivaa “omaa pihaansa”.

4. Ole johdonmukainen

On epäreilua koiraa kohtaan muuttaa asetettuja sääntöjä, aina sen mukaan millaisella tuulella olet, millaisia vaatteita milloinkin käytät tai kuka on käymässä. Jos esimerkiksi koira saa normaalisti hypätä sohvalle, mutta tätisi tullessa kylään huudat sille tästä vain sen takia, että tätisi mielestä koirat eivät kuulu sohville, on se syystäkin hämmentynyt. Jos taas koira saa hyppiä sinua vasten silloin kun käytät farkkuja ja collegepaitaa, älä ihmettele mikäli se ei ymmärrä eroa niiden ja parhaan pukusi välillä. Mitkä tahansa säännöt ovat, pidä ne johdonmukaisina.

5. Anna koirasi ansaita se mitä se haluaa

Jokainen tarvitsee makupaloja, silloin tällöin, mutta koirasi mielestä et ole ihana omistaja kun leikit tai kävelet sen kanssa, syötät sen tai silität sitä silloin kun se sitä vaatii. Itse asiassa tämä synnyttää ongelmia, koska koiran näkökulmasta katsottuna omistaja, jonka voi kouluttaa näin hyvin, ei ansaitse kovin suurta arvostusta. Opeta koirasi pyytämään istumalla, maahan menolla tai seuraamalla jotain muuta käskyä, ennen kuin se saa mitä haluaa.

6. Ole selvä

Omistajat hämmentävät usein koiriaan muuttamalla jatkuvasti sanojaan tai käskyjään, sekä toistelemalla niitä näyttämättä kuitenkaan mitä ne tarkoittavat, olettaen vain, että koira ymmärtää kaiken. Näytä koirallesi varovasti mitä tarkoitat käskylläsi niin, että se osaa yhdistää käskyn kun ohjaat koiraasi. Pidä huoli, että kehuessasi koiraa, äänensävysi on kiinnostava, innokas ja iloinen.

Muista, että siinä missä me käytämme sanoja kommunikoimiseen, koirat ovat mestareita lukemaan kehonkieltä. Jos kehonkielesi kertoo koiralle yhtä mutta äänesi toista, uskoo se luultavasti juuri kehosi kieltä. Tämän takia ihminen, joka kumartuu koiran puoleen ja heiluttaa sormeaan sille, hokien samalla “ei ei ei sitä”, saa usein vastaansa vain leikkisää haukuntaa, sillä hänen kehon asentonsa muistuttaa enemmänkin koiraa, joka kutsuu leikkiin, kuin ärsytettyä tai vihaista koiraa.

7. Liiku liiku liiku

Yleisin syy ongelmakäyttäytymiseen on pitkästyminen ja riittävän tekemisen puute, sillä sillä välin kun olet töissä tai muuten ulkona, ei koirallasi ole juurikaan mitään tekemistä. Tuttu piha tai talo on tylsä ja vain harvat koirat puuhastelevat itsekseen, ilman omistajaansa. Järjestä aikaa leikkimiseen ja ulkoiluun koiran kanssa, metsässä kävelyyn ja uimiseen sen kanssa tai tee pitkiä ja reippaita kävelylenkkejä joka päivä. Väsynyt koira on aina hyvin käyttäytyvä koira.

8. Tarjoa henkistä virikettä

Tri Roger Abrante ehdottaa, että 1/3 koiran ruuasta käytetään ansaitsemiseen harjoituksen aikana, 1/3 annetaan tavalliseen tapaan ruokakupista ja 1/3 käytetään metsästykseen (esim. Buster Cube). Tämä yksin, 1/3, 1/3 ja 1/3 -ohjelma, auttaa koiraasi käyttämään energiaansa ja tarjoaa samalla paljon tarvittavaa virikettä.

9. Ymmärrä koirasi geneettistä perimää

Oli koirasi dobermanni, beagle tai samojedi, on tärkeää ymmärtää mitä koirasi on jalostettu tekemään. Omistajat unohtavat usein sen, että käyttäytymisen, joka saa koiran juoksemaan tai pysymään lähellä, metsästämään tai vartioimaan, jahtaamaan tai tappamaan tai paimentamaan, työskentelemään ihmisen kanssa tai itsenäisesti, on kaikki tulosta huolellisesti valituista geneettisistä ominaisuuksista. Tutki rotusi historiaa ja puhu sellaisten ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät rotusi ominaisuudet niin voit huomata että bouvierin taipumukset, jotka välillä ärsyttävät tai hauskuttavat, ovat juuri niitä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä bouvierin. Sen jälkeen voit päättää mikä on parasta työtä koiran vaistoille ja mihin tarvitsee keskittää harjoittelu.

10. Harjoituta koiraasi

Jokaisella koiralla tulisi olla perustottelevaisuus, mutta ne eivät syntyessään tiedä kuinka käyttäytyä. Harjoittele rauhassa koirasi kanssa johdonmukaisesti tottelevaisuuden alkeet, käyttäen hyviä ja positiivisia metodeja. Etsi paikkakunnaltasi sellainen koirakoulu, jonka metodit ja filosofia sopivat myös sinulle. Jos eteesi tulee sellainen käyttäytymisongelma, jota et itse pysty ratkaisemaan, kysele tuttavilta suosituksia kokeneista kouluttajista ja hae ammattiapua heti. Mitä nopeammin alat työskennellä ongelman kanssa, sitä nopeammin se myös ratkeaa.

 

Kirjoitus: Susanne Caother

Suomennos: Virve Friman-Tiihonen, Keski-Suomen kennelpiirin kennelneuvoja

Teksti on julkaistu aiemmin Suomen Cairnterrierikerhon ja Turunmaan kennelyhdistyksen jäsenlehdissä.