Hundur 1/2004
D.A.P & Feromoni terapia
-Kiva- team koulutusohjaaja Katri Ilves
Feromoni ei ole uusi ilmiö koirien maailmassa, mutta tämän hajuaineen avulla kehitetty D.A.P (Dog Appeasing Pheromone) on suhteellisen uusi apuväline koirien käytöksen muokkaamisessa ja käytösterapiassa.
Siitä on apua mm. koiralle joka kokee pelkoa ja stressaantuu erilaisissa tilanteissa, koiralle joka pelkää ääniä, yksinoloa, sitä voidaan käyttää myös rauhoittamaan pentua uudessa kodissa. Kun tähän lisätään oikein toteutettu ja suunniteltu käytösterapia on mahdollista saada aikaiseksi hyviä tuloksia ja koiran käytöstä saadaan muokatuksi parempaan suuntaan.
Mikä ihmeen Feromoni?
Feromoni on hajuaine joka toimii kahden yksilön välisenä hajumolekyylinä. Tämä haju ei ole mikä tahansa viesti vaan sillä on vaikutus koiran fysiologiseen tilaan ja käytökseen.
Feromoneja kehittyy koiran ihossa rauhasista. Hyvänä esimerkkinä näistä rauhasista on anaalirauhaset, se kitkerän pistävä haju mitä varmasti kukaan koiran omistaja ei mielellään haistele! Mutta koirien kielessä sillä on suuri merkitys, ulosteeseen jääneissä feromoni “tuoksuissa” on esim. uroskoirille tärkeitä viestejä nartun juoksun vaiheista.
Koira erittää feromonia myös tassuistaan, ne toimivat reviirimerkkinä sekä varoituksena muille koirille esim. pelkoa aiheuttavasta paikasta.
Koiran naamasta löytyy myös feromonia erittäviä rauhasia.
Tutkimuksissa on selvinnyt, että suurin osa nykyisin tunnetuista feromoneista liittyy koiran seksuaaliseen käyttäytymiseen ja ovat rakenteeltaan steroidihormonien kaltaisia.
Feromoneja on siis useampia. Viime vuosina löydetty feromoni on ns. tyynnyttävä feromoni. Tämä hajuaine löydettiin ensimmäiseksi emakolta, pian tämän jälkeen vastaava hajuaine löytyi myös tammalta, lehmältä, uuhelta, kissa ja kani emolta sekä narttu koiralta. Kaikilla edellä mainituilla eläimillä feromoni sisältää pääsääntöisesti kolmea rasvahappoa: öljyhappoa, palmitiinihappoa ja linolihappoa.
Lajikohtaisia eroja tekevät feromonin sisältämät muut rasvahapot. Koiralla näitä ovat myristiinihappo ja steariinihappo.
Kuinka feromoni vaikuttaa koiraan?
Koiralla tyynyttävää feromonia erittyy talirauhasista nisien välistä, niiden tarkoituksena on lujittaa pennun ja emon välistä suhdetta.
Feromoni vaikuttaa pentujen kehitykseen suotuisasti, se luo pennulle turvallisuuden tunteen ja hajun vaikutuksesta pentu oppii suhteuttamaan reaktioitaan niiden aiheuttaman ärsykkeen edellyttämällä tavalla.
Kun koira myöhemmin aikuisena kokee vastaavan ärsykkeen, se kokee tilanteen turvallisena ja jo ennestään tuttuna.
Feromonin aistimista varten koiralla on olemassa oma elin jota kutsutaan vomeronasaalielimeksi.
Tämä elin sijaitsee koiran suussa, aivan etuhampaiden takana olevan luuharjanteen keskellä. Elimiä on kaksi vierekkäin ja ne ovat n. 4cm pitkiä.
Haju kulkee nenästä aivojen tunnetiloja synnyttävään osaan(= Limbinen systeemi).
Feromonien aistimiseen käytetty systeemi on täysin erillään muiden hajujen aistimiseen tarkoitetusta syteemistä.
Feromoneilla on siis suora vaikutus siihen osaan aivoista jossa tunnetilat syntyvät, niiden aistiminen tapahtuu täysin tiedostamattomasti.
Kuinka ihminen voi hyödyntää Feromoneja – Käytösterapia?
Nykyään on saatavilla synteettisesti valmistettua feromoni valmistetta avuksi koirien käytöshäiriöihin.
D.A.P haihdutin on sähköpistorasiaan laitettava haihdutin jonka säiliössä on parafiiniin liuotettua synteettistä feromonia.
Vaikka tämä feromoni on “keinotekoista” sen vaikutus on täysin identtinen verrattuna emon erittämään “oikeaan” feromoniin.
Tämän valmisteen avulla voimme mahdollistaa koiralle sen saman onnellisuuden ja turvallisuuden tunteen jota se on kokenut jo varhaisessa vaiheessa emonsa kautta. Autamme koiraa selviämään vaikeista asioista muuttamalla ne feromonin avulla tutuiksi ja turvallisiksi.
Koiralla on uskomaton kyky muistaa asioita ja yhdistää haju tiettyyn tunnetilaan jonka on kokenut hajun yhteydessä.
Feromonin avulla voimme siis “huijata” koiralle tietyn tunnetilan helpottamaan sen jokapäiväistä elämää.
Haihdutin laitetaan pistorasiaan jossa se lämpenee sähkön vaikutuksesta. Lämpö levittää feromonin ympäröivään huoneilmaan. Haihdutin asetetaan huoneeseen jossa koira eniten oleskelee, yksi haihdutin riittää 50- 70m2 suuruiseen asuntoon ja se riittää noin 4-5 viikoksi.
Tärkeää haihduttimen käytössä on se, että sitä käytetään riittävän kauan. Jotta saisimme koirassa aikaan halutun reaktion, on feromoni pitoisuuden oltava riittävä, jotta saadaan aikaan vomeronasaalielimen aukeaminen ja saadaan haluttu reaktio aikaan koiran aivoissa.
Kun haluaa pysyviä tuloksia aikaan D.A.P haihduttimen lisäksi on otettava mukaan “käytösterapia” mikä on suunniteltu ja toteutettu tapauskohtaisesti.
Käytösterapiasta kannattaa kysyä ammattitaitoisilta koiran kouluttajilta jotka ovat perehtyneet koirien käyttäytymiseen ja käytöshäiriöisiin koiriin.
D.A.P haihdutinta myyvät eläinlääkärit sekä apteekit.
Feromonin haittavaikutuksista ei varsinaisesti ole tutkittua tietoa, mutta tiedetään muutamia tapauksia joissa D.A.P ei ole tuottanut toivottua tulosta.
D.A.Pin tehtävänä on luoda koiralle “tuttu ja turvallinen” olotila joka juontaa juurensa varhaisilta pentuajoilta.
Mutta aina on mahdollista, että koiran pentuaika on ollut vaikea. Emo on voinut syystä tai toisesta kohdella pentuja kaltoin ja jopa vahingoittaa niitä.
Tämä aiheuttaa pelkoa ja stressiä sekä turvattomuuden tunnetta pennuille.
Eli on varsin mahdollista, että tämmöinen pentu yhdistää feromonin tuoksun ja kokemansa pelkotilat toisiinsa. Pentu voi siis muodostaa täysin päinvastaisen tunnetilan haistaessaan feromonin kuin oikeasti pitäisi.
Muutamien ongelmakoirien kohdalla on havaittu voimakasta stressiä ja levottomuutta D.A.Pin käytön yhteydessä, ja tilanne on helpottanut kun haihdutin on poistettu käytöstä.
Nämä ongelmakoirat ovat olleet kaikki ns. onnettomia pentuja joita emo on voimakkaasti hyljeksinyt.
Nämä tapaukset ovat olleet yksittäisiä ja varmaa syytä käytökselle ei tiedetä.
Tulkinnassa on käytetty apuna tarkkoja tutkimuksia ko. koiran taustoista ja vankkaa ammattitaitoa ja tietoa koirien käyttäytymisestä.
Feromonien tutkiminen ja käyttö koirilla on vasta alkutaipaleella ja tutkijat löytävät kaikenaikaa uusia keinoja hyödyntää feromoneja. Taustatietoakin feromonien vaikutuksista on saatavilla varmasti piakkoin lisää.
Lähteet: VetCare D.A.P esitteet sekä tietolehtinen
Osa tiedoista sähköposti keskustelusta
Asiantuntijaeläinlääkäri Niina Mennan kanssa.