Palveluskoirakokeet

Hundur 1/1999

Palveluskoirakokeet

Nyt kun islantilaisemmekin ovat saaneet oikeuden osallistua palveluskoirakokeisiin lienee syytä katsastaa, mitä kaikkea em. kokeet pitävät sisällään. Palveluskoirakokeet tuovat ensimmäisenä mieleen sakemannin tai belgianpaimenkoiran, rotikan tai vaikka dobberin ja niiden kanssa touhuamisen, mutta todellakin, muitakin kuin perinteisiä palveluskoirarotuja voidaan kilpailuttaa pk-kokeissa. Pk-harrastamistahan on tietysti aiemminkin voinut kokeilla, mutta uutta on siis osallistumisoikeus kisoihin.

Kokeita on seitsemän erilaista: haku-, viesti-, jäljestämis-, opastus-, yleis-, suojelu- ja vetokoe. Viimeistä lukuun ottamatta kokeet jakautuvat tottelevaisuus- ja maasto-osuuteen.

Tottelevaisuusosuus, joka on kaikissa lajeissa samanlainen, sisältää esimerkiksi paikallamakuun, luoksetulon, esineen noudon, estehypyn ja seuraamisen.

Seuraavassa lyhyesti eri koetyyppien sisältö Tammen Suuren Koirakirjan ja Suomen Palveluskoira-yhdistyksen julkaisujen pohjalta.

HAKUKOE

Hakukokeen maasto-osuuteen kuuluu esine-etsintä ja henkilöhaku. Ensimmäisessä koiran on viidessä minuutissa löydettävä neljänneshehtaarin kokoiselta alueelta kolme sinne pudotetua esinettä (esim. kenkä, käsine tai lompakko). Henkilöhaussa koiran täytyy etsiä tietyn kokoiselle elueelle piiloutuneita ihmisiä ns. maalimiehiä ja ilmaistava henkilön löytyminen.

VIESTIKOE

Tässä kokeessa koira juoksee ennalta merkittyä rataa kahden koiralle tutun henkilön välillä. Juostavia osuuksia on kolmesta viiteen. Kokeen toinen osa on ns. jälkiosuus eli viestikoiran on osattava myös jäljestää. Radan pituus vaihtelee luokasta riippuen kahden ja kahdeksan kilometrin välillä.

JÄLJESTÄMISKOE

Jäljestämiskokeessa koira on kytkettynä jälkivaljaisiin ja kymmenen metrin mittaiseen jälkinaruun. Jäljentekijä kulkee maastossa tietyn reitin ja pudottaa kävelyuralleen kuusi jälkikeppiä. Alokasluokassa jäljen pituus on 500 metriä ja sen on oltava tunnin vanha. Jäljestämisaika on 20 minuuttia. Pisteitä annetaan koiran työskentelystä ja löydetyistä kepeistä.

YLEISKOE

Yleiskoe käsittää viisi eri osasuoritusta; jäljestäminen, maalimiehen ja esineiden etsiminen, pudotetun esineen nouto ja esineen kantaminen. Jäljestämisessä etsitään neljää jälkikeppiä puoli tuntia vanhalta jäljeltä, aikaa siihen on alokasluokassa 20 minuuttia. Maalimiehen ja esineiden etsiminen tapahtuu kuten varsinaisessa hakukokeessa, mutta lyhyemmässä ajassa. Pudotetun esineen nouto tarkoittaa sellaista liikettä, jossa koira seuraa vapaana ohjaajaansa ja 50 metrin kohdalla ohjaaja pudottaa esineen maahan niin, että koira ei huomaa. Kaksikko jatkaa matkaa 50, 100 tai 150 metriä luokasta riippuen, jonka jälkeen ohjaaja lähettää koiran noutamaan pudotetun esineen. Esineen kantamisliikkeessä koira kantaa “kassia”, alokasluokassa se painaa noin kilon ja matka jonka koira kantaa sitä on 100 metriä.

SUOJELUKOE

Suojelukoe on kansainväliseltä nimeltään IPO-koe. Koe suoritetaan kentällä, jossa koira kiertää etsien maalimiehiä. Löytäessään maalimiehen koiran on ilmaistava löydös haukkumalla ja aloitettava vartiointi. Koiran on myös ilman eri käskyä torjuttava maalimiehen hyökkäys ja pakenemisyritykset puremalla maalimiehen suojahihaa. Maalimiehen lopetettua vastarinnan, koiran on irrotettava otteensa ohjaajan käskystä.

OPASTUSKOE

Opaskoirakokeissa testataan koiran ja myös koiran käyttäjän taitoja. Arvostelijoina toimivat pätevöidyt opaskoirakoetuomarit. Opaskoirakokeissa voidaan taitoja mitellä aina suomenmestaruustasolle saakka. Säännöt ovat käytännön mukaiset ja kokeisiin voi jokainen osallistua. Yhteistyö Opaskoira-yhdistyksen, Suomen Palveluskoiraliiton ja opaskoirakoulun välillä on tiivistä. Yhdistys tukee taloudellisesti jäsentensä osallistumista opaskoirakokeisiin.
Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan uusia aluevaltauksia islantilaisten kanssa! Potentiaalia koiristamme löytyy varmasti moneen lähtöön. Oman paikkakunnan palveluskoiratoiminnasta saa tietoa ainakin Kennelliitosta ja Suomen Palveluskoira-yhdistykseltä.