MH = nuoren koiran luonnetesti

MH = nuoren koiran luonnetesti

 

1. KONTAKTI JA KÄSITTELY

TARKOITUS
Kuvata koiran kykyä ottaa kontaktia vieraisiin ihmisiin ja vastata tämän kontaktiin.
ALKUJÄRJESTELYT
Toimitsija ja katsoja ovat paikalla, kun koira saapuu. Koiranohjaajaa opastetaan jo etukäteen, mutta hän ei saa tavata testaajaa.

2 . LEIKKI

TARKOITUS
Aktivoida sekä koiraa että ohjaajaa tarkoituksena kuvata koiran halu ja kyky leikkiin ja yhteistyöhön.
ALKUJÄRJESTELYT
Koira ja ohjaaja kävelevät leikkipaikalle. Leikkivälineenä on n.50 cm pitkä rätti tms. Lisävälineinä pallo ja hanska.

3. METSÄSTYS

TARKOITUS
Kuvata koiran halua juosta perän ja vangita pieni kohde liikkeestä.
ALKUJÄRJESTELYT
7-10 rautatankoa laitetaan maahan n 4 metrin välein pituussuunnassa ja 2 metrin välein poikkisuunnassa. Pitkä naru pujotetaan tankojen ympäri ja narun toiseen päähän laitetaan rätti (vaihdetaan joka koiralle). Avustaja on piilossa ja siten, että hän on tuulen alapuolella. Rätin tulee olla koko liikkeen ajan näkyvissä koiralle, mutta aloituskohta on piilossa.

4. AKTIVITEETTITASO

TARKOITUS
Kuvata koiran rekatiota tilanteessa, jossa oletetaan saatavan koira aktivoitua.
ALKUJÄRJESTELYT
Toimitsija ja yleisö kuten edellisissä kohdissa. Ohjaaja ja koira aloittavat seisomalla ryhmän edessä ja kulkevat sitten siitä testipaikalle, jossa on luonnon materiaalia kuten keppejä, tikkuja, kiviä jne – testiaika n 3 minuuttia.

5. YLLÄTYS

TARKOITUS
Kuvata koiran kykyä käsitellä yllättävä tilanne, mitä se ei ole aiemmin kohdannut.
ALKUJÄRJESTELYT
Suojapuku asetetaan siten, että se voidaan vetää ylös koiran edetessä yllätäen. Puku on laitettava piiloon, niin että koira ei voi nähdä sitä. Puku täytyy vetää köydellä tai vastaavalla ylös ja annetaan sen jäädä roikkumaan ylhäällä hiljaa. Avustajan tulee olla siten sijoittunut, että hän ei millään tavoin vaikuta koiran käytökseen.

6. ÄÄNI

TARKOITUS
Kuvata koiran reaktiota kolisevaan ääneen.
ALKUJÄRJESTELYT
Äänen saamiseksi tarvitaan painava metalliketju ja aaltomainen metallilevy. Se laitetaan kokonaan piiloon, niin että ääni tulee täysin yllättäen koiralle. Ääni ei saa kuulostaa ihmisen aiheuttamalta. Ääni kestää noin 2 sekuntia. Avustaja asettuu siten, että hän ei vaikuta koiran käytökseen.

7. KUMMITUKSET

TARKOITUS
Kuvata koiran pelkoa, valmiutta kohdata uhkaa ja aggressiivisuutta hitaasti liikkuvaa uhkaavaa kohdetta kohtaan.
ALKUJÄRJESTELYT
Puolustushalua etsitään tilanteessa, jossa koiraa uhataan vieraalla ja esitetään uhkaa koiraa itseään, sen laumanjäseniä ja reviiriä kohti. Kokemus on osoittenut, että koira katsoo uhkaavaksi hahamon, joka on pitkä, kapea ja sillä on selvästi erottuva pää, jossa on silmät ja suu selkeinä. Kummitusten tulee olla samanlaiset, mikä pienentää koiran kiinnostusta yksittäiseen kohteeseen. Kummitusten pukujen tulee olla mieluiten valkoisesta kankaasta. Kokeessa käytetään kahta kummitusta (avustajaa), jotka ovat tuulen alapuolella noin 20 metrin päässä koirasta ja ohjaajasta.

8. AMPUMISKOE (TERÄVÄ ÄÄNI)

TARKOITUS
Kuvat koiran reagointi ja vaikutukset koiran aktivointiin ampumisen tai muun terävän äänen aikana.
ALKUJÄRJESTELYT
Äänenlähde sijoitetaan vähintään 20 metrin päähän koirasta. Tuuli ei saa vaikuttaa koiran havaintoon äänestä. Ääni täytyy laukaista 15 sekunnin välein.

 

MH pisteytystaulukko