Silmäasiaa

Hundur 1/2002

SILMÄASIAA

Riitta (Lumiluoto) pyysi minua kirjoittamaan perinnöllisistä silmäsairauksista, mikä issikoiden kohdalla onkin hyvin lyhyt tarina, sillä islantilaisia on määrällisesti niin vähän ja tutkittuja koiria vielä vähemmän, että vielä ei voida varmuudella väittää mitään silmäsairautta perinnölliseksi islanninlammaskoirilla.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisimme tuudittautua uskoon, että kaikki on hyvin ja tulee aina olemaankin. Naapurimaassamme Ruotsissa on löytynyt tähän mennessä seitsemän koiraa, joilla on silmissä cataracta- eli harmaakaihimuutoksia. Tutkittujen koirien määrä on kuitenkin vielä niin pieni, että että on vaikea sanoa ollaanko tekemisissä perinnöllisen harmaakaihin (hereditary cataract eli HC) kanssa. Koirat ovat toisilleen sukua, toiset hyvinkin läheistä, jotkut vähän kaukaisempaa – mutta ketkäpä eivät tässä pikku rodussamme olisi toisilleen sukua? lisää tutkimustuloksia siis odotellaan.

Suomessa islantilaiset ovat silmäsairauksienkin osalta mukana PEVISA:ssa eli Perinnöllisten Vikojen ja Sairauksien vastustusohjelmassa. Siitokseen käytettävän koiran silmätarkastustulos ei pentujen rekisteröintihetkellä saa olla kahta vuotta vanhempi. Pessimisti ihmettelee, että miksi ei astutushetkellä, sillä myöhäistä sitten on itkeä, jos pennut ovat jo tulossa / maailmassa ja jompikumpi vanhemmista osoittautuu silmäsairaaksi. Pykälät ovat pykäliä, tehkää te niin kuin järki ja pessimisti sanovat.

Jotta tietäisimme paremmin rotumme oikean tilanteen silmäsairauksien osalta, pitäisi tietenkin mahdollisimman moni koira tutkia, ei pelkästään jalostukseen käytettävät koirat. Valitettavasti monet silmäsairaudet näkyvät vasta vähän vanhemmalla iällä, eli tarkastuksissa pitäisi muistaa käydä n. 8-9 vuoden ikään saakka. Lopullista lausuntoa ei silloinkaan anneta, mutta jos siihen ikään mennessä ei mitään ole löytynyt, niin voidaan olla jo varsin tyytyväisiä. Voi tuntua turhalta hössötykseltä, mutta parempi vara kuin vahinko. Riitta voisi kertoa pitkiä tarinoita siitä, miten huonosti voi käydä, kun asiat alkavat mennä pieleen. Lapinkoirilla alkaa olla melkoinen pattitilanne, kun useampi vanha matadori on osoittautunut silmäsairaaksi – älkää siis ihmetelkö, jos näette kadulla yhdessä kävelevän labbiksen ja lapinkoiran… opaskoirahan se siinä vain työssään.

Ohessa Kennelliiton uunituore lista virallisia silmätarkastuksia tekevistä eläinlääkäreistä yhteystietoineen. Jos oma eläinlääkäri ei löydy listalta, voi häneltä tiedustella onko suunnitelmissa järjestää joukkosilmätarkastustilaisuutta ” vierailevan tähden” avustuksella. Joukko tilaisuuksisssa pääsee yleensä pikkuisen halvemmalla, tosin tunnelma on monesti varsin tiivis… Täällä meillä Sipoon Eläinlääkäriasemalla järjestetään joukkotilaisuus yleensä kerran vuoteen loka-marraskuussa, tiedoksi vaan etelän koirat.

Kevättä toivottelee Sisar Hento eli Anhavan Katariina